19 Mayıs’ta çarpıcı rapor: 13 yılda 2728 genç işçi öldü!

İSİG Meclisi: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Yayımlanan Rapor Çarpıcı Sonuçlar İçeriyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda genç işçiliğe dair çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre son üç yılda 13 yılda yılda en az 2728 genç çalışanın iş cinayetinde yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Raporda, öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Sektörel dağılıma baktığımızda genç işçi ölümlerinin yüzde 34’ünü sanayi, yüzde 27’sini inşaat, yüzde 22’sini hizmetler ve yüzde 17’sini tarım oluşturuyor. Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, taşımacılık, enerji ve gıda olmak üzere sanayide yoğunlaştığını görüyoruz. Yine şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri giderek artıyor. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasını oluşturan tarımdaki ölümler (özellikle sayısal olarak azalmasına paralel olarak da çiftçi ölümleri) ise bu yaş grubunda giderek düşüş eğilimi gösteriyor.
  • İşkolları açısından baktığımızda ise son yıllarda dikkat çekilmesi gereken iki işkolu var. Birincisi, kalıpçılık, sıvacılıktan vinç operatörlüğüne kadar özellikle güce dayalı farklı mesleklerde çalışan gençlerin iş cinayetlerinin kümelendiği “inşaat”. İkincisi, son altı yıldır (özel olarak motokurye mesleğinin artışını da dikkate almak gerekli) güvencesizlik temelinde yaşanan kitlesel işçileşmenin bir sonucu olarak “konaklama”.(Motokurye ölümlerini ana işverenden dolayı bu işkoluna kaydediyoruz)
  • Özellikle tarım ve taşımacılıkta trafik ve servis kazası, inşaatta yüksekten düşme ve sanayide ezilme öne çıkıyor. Ancak elektrik çarpması gibi çok ucuza önlemler ile engellenebilecek ölümlerin oransal olarak bu kadar fazla olması keza benzer şekilde zehirlenme ve boğulmaların çokluğu, genç işçilerin çalışma koşullarına dair (aşırı-yoğun-fazla çalışma, önlem ve denetimsizlik) zemini ortaya koyuyor.

Ayrıca raporda, “Her ay ortalama 18-19 genç işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Genç işçi ölümleri pandemide kısmen düşüş eğilimi gösterse de yoksullaştırma politikaları sonucu arttı” ifadeleri yer aldı.

Related Posts

Asya borsaları karışık seyrediyor: Orta Doğu gerilimi ve Fed etkisi! (18 Haziran 2025)

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin tetiklediği jeopolitik endişeler risk iştahını azaltırken, ABD’nin de tansiyonun yükseldiği bölgeye doğrudan müdahale edebileceği yönündeki haber akışı mevcut risklerin artmasına neden oluyor. Jeopolitik …

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimi yapacak mı? İlk sinyaller geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı öncesi gecelik faiz oranlarını düşürdü. Uzmanlar temmuz ayında faiz indirimlerinin başlayabileceğini belirtiyor. Jeopolitik riskler ise ekonomiyi yakından etkiliyor.

13 yılın en yüksek seviyelerinde, altının alternatifi, yatırımcının göz bebeği

Yatırımcıların altına alternatif olarak en çok tercih ettiği değerli metal gümüş 13 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Gümüş risklerin çok odluğu küresel ekonomik belirsizlikte uçuşa geçti.

330 bin lirası olana sıfır Togg

Doğuştan elektrikli Türkiye’nin yerli ve milli otomobil markası Togg’a sahip olmak isteyenlere büyük kolaylık sağlanıyor.

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

Türkiye’nin cari işlemler hesabı nisanda 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolarlık açık oluştu.

SGK uzmanı uyardı: O emekliler daha düşük maaş alacak!

Memur sayısı kaç? Emekli maaşları neden düşük? 2008 sonrası memurları neler bekliyor? Hak kayıpları nelerdir? Hangi emekliler daha düşük maaş alacak? SGK uzmanı uyardı. İşte ayrıntılar…