Gıda İsrafıyla Mücadelede Bilimsel Tarımın Gücünü Vurguladı

Barilla Türkiye, Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde Gıda İsrafını ve Tarımda Verimliliği Konuştu

Barilla Türkiye, bu yıl düzenlenen Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde gıda israfı ve tarımda verimlilik konularında yürüttüğü sürdürülebilir uygulamaları sunarak katkıda bulundu. Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) tarafından İstanbul Şişli’de düzenlenen zirvede Barilla Gıda Satınalma ve Lojistik Kıdemli Müdürü Aytaç Köksal, “Gıda ve Tarım Değer Zincirinde Kayıplar ve İsrafın Önlenmesi” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı.

Gıda talebinin hızla arttığı bir ortamda, dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf edilmektedir. Tarım uygulamalarındaki eksiklikler ve iklim değişikliği, tahıl üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. TİDER tarafından “İsraf ile Mücadelenin Parçası Ol” temasıyla düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde gıda israfı ve gıdaya adil erişimdeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Barilla Türkiye’nin destek verdiği etkinlikte, israf ile mücadelenin önemi vurgulandı. “Gıda ve Tarım Değer Zincirinde Kayıplar ve İsrafın Önlenmesi” oturumunu yöneten tarım yazarı Mine Ataman, Barilla Gıda Satınalma ve Lojistik Kıdemli Müdürü Aytaç Köksal’ın konuşmasında buğday odaklı sürdürülebilir tarım uygulamalarını katılımcılarla paylaştığını belirtti.

Aytaç Köksal konuşmasında, Barilla’nın Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir sözleşmeli tarım yaptığını ve israfın tohumun tarlaya atılmasından itibaren başladığına dikkat çekerek, doğru tarım uygulamalarının planlanması ve bilimsel yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Köksal, son 10 yılda Barilla’nın Türkiye’de sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla sözleşmeli tarımı birleştirdiğini ve bu sayede tarımsal verimliliği artırdıklarını açıkladı.

Köksal, bilimsel tarım yöntemlerinin sağladığı tasarruf potansiyeline de değinerek, Türkiye’de buğday ekiminin yılda 7 milyon hektar olduğunu ve bu alanda yüzde 15-20 oranında iyileşme sağlanabileceğini belirtti. Böylece 300-400 bin ton buğday kaybının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Barilla’nın tarımsal üretim politikalarında bölgesel planlamaya önem verildiğini vurgulayan Köksal, sürdürülebilir tarım ekosistemi için kamu, özel sektör ve çiftçi örgütlerinin iş birliğine vurgu yaparak, “Bilimi sahaya taşımalıyız. Barilla olarak geleneksel ve bilimsel yöntemlerle aynı tarlada ekim yaptırıyoruz ve verimlilik sağlandığında ekonomik kaybı karşılıyoruz” dedi.

TİDER’in 15. kuruluş yıldönümünün de kutlandığı zirvede, Küresel Gıda Bankacılığı ağının başlattığı “Gıdadan Fazlası” kampanyasının detayları da paylaşıldı. Ayrıca zirvede “Gıdanın Sürdürülebilirliği ve Tüketici Alışkanlıkları”, “Dönüşüm Yıldızları”, “Sokak Hayvanları için Projeler” ve “İnsana Yakışır Ekonomik Büyüme ve Yoksulluğa Karşı Önlemler” konuları ele alındı.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasla karşı karşıya

Türkiye’nin önemli çikolata üreticileri arasında yer alan Modern Çikolata, mali sorunlar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Bir dönem Ülker’le ortak projelere imza atan şirkete üç aylık iflas koruma kararı verildi.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Enflasyon beklenti anketi açıklandı: İşte en düşük emekli maaşı için ilk ihtimal

AA’nın ekonomistlerle yaptığı haziran ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre haziranda enflasyon yüzde 1,53 olacak. Haziranda emekli aylığından memur maaşlarına kadar pek çok kaleme zam gelecek. İşte olası senaryoya göre emekli maaşları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

TÜED Genel Başkanı Ergün’den Emekliler Günü mesajı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini beklediklerini” bildirdi.

Karpuzu 2 liraya satamayan çiftçi isyan etti: Tövbeler olsun, bir daha ekmem

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını belirterek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz …