CEO maaşları 56 kat arttı

Global CEO Maaşlarındaki Artış Çalışanların Ücretlerinden Çok Daha Fazla

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılında ortalama küresel CEO maaşı 4.3 milyon dolara yükselerek 2019’daki seviyeden yüzde 50 fazla oldu. Aynı dönemde ise çalışan ücretlerinde yalnızca yüzde 0.9 artış yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında yayınlanan verilere göre, 2024 yılında 35 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.000 şirkette, CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, ikramiye ve hisse senedi opsiyonlarını da içeriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında reel ücretlerde yüzde 2.7 artış yaşandığını belirtirken, birçok işçinin ücretlerinin aynı kaldığını gösteriyor. Örneğin Fransa, Güney Afrika ve İspanya’da reel ücret artışı yalnızca yüzde 0.6 oldu. Ücret eşitsizliği küresel olarak azalsa da, en yoksul yüzde 40’lık kesimin gelir payı en zengin yüzde 10’luk kesimininkinin 3.4 katı kadar fazla.

Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı tabloyu görüyoruz: CEO maaşları hızla artarken işçi maaşlarında çok az değişiklik var,” dedi. Behar, “Bu sistemde bir aksaklık yok, tamamen planlandığı gibi çalışıyor. Milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekerken servet sürekli zenginlere akıyor” şeklinde konuştu.

Milyarderler Zenginleşmeye Devam Ediyor

Oxfam’ın analizine göre, milyarderler geçtiğimiz yılda ortalama 206 milyar dolar kazandı. Bu, saatte 23.500 dolara denk gelirken, küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha fazla. Cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini paylaşan şirketler arasında 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama fark yüzde 27’den yüzde 22’ye düştü.

Ayrıca, CEO’larının cinsiyetini bildiren şirketler arasında kadın CEO’nun olduğu şirketlerin oranı yüzde 7’den az. Oxfam’ın analizine göre, 10 milyon dolar geliri aşan şirketlerin sadece küçük bir kısmı kadın CEO’ya sahip.

Related Posts

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor.

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Dünyaca ünlü ayakkabı markası 9.4 milyar dolara satılıyor

Giyim ve spor ayakkabı markası Skechers, 9.4 milyar dolara satılıyor.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir