Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Yumurtalık Kanseri: İhmale Gelmez 9 Önemli Belirti

Yumurtalık Kanseri, Diğer Hastalıkları Taklit Edebilir!

Ülkemizde sıkça karşılaşılan yumurtalık kanseri, çoğunlukla menopoz sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Yumurtalık kanseri her yıl yaklaşık 4 bin kadını etkilemektedir. Genetik faktörlerin yumurtalık kanserinin %15-20’sinden sorumlu olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri gibi hastalıkları birinci derece akrabalarında bulunan kadınların yumurtalık kanseri açısından risk altında olduğunu vurgulamaktadır. Türkiye’de her yıl 100 bin kadından 7’si yumurtalık kanseri teşhisi almaktadır. Erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle, yumurtalık kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilmektedir. Bu durumun sebebi, kanserin karın boşluğunda gelişmesi ve uzun süre belirti vermemesidir.

Yumurtalık Kanserinin İhmale Gelmez 9 Önemli Belirtisi!

Yumurtalık kanserinin belirtileri diğer hastalıkları taklit edebileceği için, belirtiler ortaya çıktığında kadın doğum uzmanına görünmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Aksi takdirde erken teşhis fırsatının kaçabileceğini belirten Prof. Dr. Mete Güngör; bel, karın veya kasık ağrısı, karında şişlik, gaz, halsizlik, sık idrara çıkma veya idrar zorluğu, kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve bazen anormal kanama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ülkemizde yumurtalık kanseri hakkında toplumsal farkındalığın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Güngör, tanı alan her 3 kadından 2’sinin bu hastalığın adını doktor odasında duyduklarını belirtmektedir.

Gençlerde de Yumurtalık Kanseri Görülebiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör’e göre, yaş ilerledikçe yumurtalık kanserinin sıklığının arttığı bilinmektedir. 60’lı yaşlarda en sık görülen bu kanser türü, yanlış yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle gençlerde de artış göstermektedir. Yumurtalık kanserinin etkili bir tarama yöntemi olmadığı için, herhangi bir belirti olmasa bile düzenli kontrollerin önemli olduğunu belirten Güngör, bu sayede erken teşhis ve tedavinin mümkün hale gelebileceğini ifade etmektedir.

Yumurtalık Kanserinin Risk Faktörleri

Her kadının en azından yılda bir kez jinekolojik muayenesini yaptırması gerektiği vurgulayan Prof. Dr. Güngör, şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden hekime başvurmanın önemini belirtmektedir. Yumurtalık kanserinde olguların çoğunun ileri evrelerde teşhis edildiğine dikkat çeken Güngör, yumurtalık kanserinin ölümcül seyreden kanser türlerinden biri olduğunu belirtmektedir. Obezite, östrojen hormon maruziyeti, geç doğum yapma, endometriozis, sigara, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi ve aşırı kilo gibi faktörlerin yumurtalık kanseri riskini artırdığını belirten Güngör, bu risk faktörlerini azaltmanın sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek mümkün olduğunu ifade etmektedir.

Related Posts

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.