“`html
Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Devam Ediyor
Küresel finans piyasalarında, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı karşılıklı tarifelerin etkisiyle artan satış baskısı yeni haftaya taşındı.
Trump’ın benimsemiş olduğu korumacı ticaret politikaları, dünya genelinde belirsizlik yaratmaya devam ederken, gelecekte atılacak misilleme adımları risk algısının artmasına yol açtı.
ABD’nin uyguladığı tarife politikalarına yönelik ilk tepkiler gelmeye başladı. Geçtiğimiz cuma günü Çin, ABD’nin ithal ürünlere uyguladığı yüzde 34’lük gümrük vergisini karşılamak üzere aynı oranda tarife artıracağını açıkladı.
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Çin şu an yanlış bir hamle yapıyor ve paniğe kapıldılar. Bununla başa çıkamayacaklar.” ifadelerini kullandı.
Analistler, Trump’ın tarife duyurusunun ardından, borsa endekslerinde yaşanan düşüşlerin 2020 yılından bu yana en yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, Çin’in karşı tepki vermesiyle birlikte küresel ticaret savaşlarının alevlenebileceği endişesiyle kayıpların derinleştiğini vurguladı.
ABD borsa endekslerinde geçen hafta yaşanan iki günlük sert düşüş, 6 trilyon dolardan fazla kayba yol açarken, bu haftanın ilk işlem gününde Asya borsalarında da derin bir satış baskısı gözlemleniyor.
Uzmanlar, ABD’nin ticaret ortaklarına getirdiği yeni tarifelerin küresel ticaret ve üretim stratejilerinde değişiklik yaratabileceğini belirtirken, bu durumun varlık fiyatlamalarını daha da zorlaştırdığını dile getirdi. Ayrıca, önümüzdeki dönemlerde merkez bankalarının para politikalarının yeniden şekillenebileceği öngörülüyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Trump’ın açıklamalarının hemen ardından ilk kez değerlendirmelerde bulundu.
Powell, tarifelerin beklenenden daha yüksek olduğunu ve olası ekonomik etkilerinin tahmin edilmesinin güç olduğunu aktardı.
“İleriye doğru, yüksek tarifelerin ekonomimize yansıması olacak ve muhtemelen gelecek çeyreklerde enflasyonu artıracaktır. Para politikası konusunda hangi adımları atmamız gerektiği hakkında spekülasyon yapmak için henüz erken.” şeklinde konuştu.
Tarife açıklamaları sonrası para piyasalarında değişimler gözlemlenirken, Fed’in beklenenden önce faiz indirimine gidebileceği ihtimali artan resesyon endişeleri ile mayıs ayına çekildi.
Analistler, Fed’in mayıs ayında faiz indirme olasılığının yüzde 53 civarında olduğunu belirterek, tarifelerin ekonomiyi olumsuz etkileyeceği endişeleri dolayısıyla bankanın yıl sonuna kadar toplam dört faiz indirimi yapabileceğine dair beklentilerin güçlendiğini ifade etti.
Fiyatlamalarda, ABD’de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde çıkmasının etkili olduğu belirtilirken, bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalardaki genel algıyı değiştirebileceği kaydedildi.
Yatırımcılar Güvenli Limanlara Yöneliyor
Yatırımcıların yeni tarife açıklamaları sonrası riskli varlıklardan uzaklaşarak, güvenli liman olarak görülen devlet tahvilleri gibi varlıklara yöneldiği gözlemleniyor.
Artan risk algısıyla birlikte tahvil piyasalarında alım yönlü hareketler sürerken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan düşerek yüzde 3,94 seviyesine geriledi.
- Almanya 10 yıllık devlet tahvili faizi: yüzde 2,52 (11 baz puan azalış)
- Fransa 10 yıllık devlet tahvili faizi: yüzde 3,30 (7 baz puan azalış)
- İngiltere 10 yıllık devlet tahvili faizi: yüzde 4,44 (7 baz puan azalmasıyla)
- Japonya 10 yıllık devlet tahvili faizi: yüzde 1,13 (9 baz puan azalış)
- Çin 10 yıllık devlet tahvili faizi: yüzde 1,63 (9 baz puan azalış)
Dolar endeksi 102,9 seviyesine kadar gerilerken, altının ons fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 3 bin 23 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Cuma günü yüzde 5,6 değer kaybıyla kapanan Brent petrolün varil fiyatı ise şu an 63,8 dolara gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesinde seyrediyor.
Kripto paralarda da ciddi satış baskısı yaşanıyor. Bitcoin, önceki gün yüzde 5,1 düşerek 78 bin 868 dolara indi ve yeni işlem gününde de kayıplarını sürdürerek yüzde 1,7 düşüşle 77 bin 600 dolardan işlem görmekte. Ethereum ise yüzde 12 kayıpla 1.575 dolara gerilemiş durumda.
New York Borsası’nda, cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 5,82, S&P 500 yüzde 5,97 ve Dow Jones yüzde 5,50 değer kaybıyla kapanış yaptı.
ABD’de endeks vadeli kontratlar haftaya düşüşle başladı. Vadeli işlemlerde Nasdaq endeksi yüzde 4,1, S&P 500 yüzde 3,4 ve Dow Jones yüzde 2,7 gerileyerek işlem görüyor.
Avrupa Piyasalarında Misilleme Beklentileri
Avrupa borsaları da geçtiğimiz cuma günü olumsuz bir seyir izlerken, Trump’ın tarifelerine karşı olası misilleme açıklamaları yakından takip ediliyor.
Avrupa basınında yer alan haberlere göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Trump’ın gümrük vergilerine yanıt olarak birleşik bir strateji oluşturarak ABD’ye yönelik ilk yaptırımların onaylanması için çalışıyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta, transatlantik ticaretteki engelleri kaldırma hususunda ABD ile müzakereye her zaman açık olduklarını belirtirken, “Karşılık vermeye de hazırız. Çelik üzerindeki tarifelere karşı ilk önlem paketimizi tamamladık. Müzakereler başarısız olursa, işletmelerimizi korumak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Analistler, AB’nin alacağı kararların küresel ekonomi üzerinde önemli etkisi olabileceğini ve artan ticaret savaşları endişelerinin piyasalardaki satış baskısını artırabileceğini belirtiyorlar.
Geçen cuma günü, Almanya DAX 40 endeksi yüzde 4,95, Fransa CAC 40 yüzde 4,26, İngiltere FTSE 100 yüzde 4,95 ve İtalya FTSE MIB 30 endeksi yüzde 6,53 düşüş gösterdi.
Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya satıcılı başlarken, Almanya DAX 40 yüzde 4, Fransa CAC 40 yüzde 4,3, İngiltere FTSE 100 yüzde 2,6 ve İtalya FTSE MIB 30 yüzde 6,7 değer kaybederek işlem görüyor.
Asya Borsalarında Tarihi Düşüş
Asya borsalarında hafta başında negatif bir seyir gözlemlenirken, Çin’in misilleme adımları kapsamında önemli bir satış baskısı var.
Geçtiğimiz cuma günü Çin, ABD’nin uyguladığı yüzde 34’lük tarifelere karşılık olarak aynı oranda ek tarife uygulayacağını açıkladı ve bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlamalar getirdi.
Çin Ticaret Bakanlığı, belirli nadir toprak elementlerinin ihracat kontrol listesine dahil edileceğini bildirerek 4 Nisan’dan itibaren bu ürünlerin kısıtlanacağını duyurdu.
Yapılan açıklamada, 27 ABD şirketinin ihracat kontrol listesine eklendiği belirtildi. Bunlardan 16’sının ürünlerine askeri ve sivil kullanım için yasak getirildiği bilgisi verildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin tarifeleri konusunda detaylı bir açıklama yaparak, ABD’nin ülkenin ticaret ortaklarına karşı uyguladığı gümrük tarifalarının uluslararası ticaret dengelerini tehdit ettiğini vurguladı.
Artan ticaret gerilimleri ve tarifelerin etkisiyle bölgedeki risk algısı olumsuz yönde etkileniyor.
Hong Kong’daki Alibaba’nın hisseleri yüzde 14,4, Lenovo’nun hisseleri yüzde 19,7, BYD’nin hisseleri yüzde 18,6 ve Xiaomi’nin hisseleri yüzde 15,3 düşüş yaşadı.
Güney Kore ve Japonya’nın borsa endekslerinde de önemli düşüşlere tanıklık edilirken, sanayi, otomotiv, madencilik ve teknoloji alanındaki kayıplar dikkat çekiyor.
Son gelişmeler doğrultusunda, kapanışa yakın Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 6,6, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 5,2, Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 6,3 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 11 değer kaybetti.
Yurt içindeki Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki satıcılı seyrin etkisiyle cumayı düşüşle kapattı; BIST 100 endeksi yüzde 1,10 değer kaybederek 9.379,83 puandan günü tamamladı.
Dolar/TL, cumada yüzde 0,1 düşerek 37,9960’tan kapandı, bugün ise bankalararası piyasada 38,0070 seviyesinde işlem görmeye başladı.
Analistler, bu hafta yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD tarifelerine dair gelişmelerin, Avro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi ile perakende satış verilerinin takip edileceğini belirtiyorlar. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 seviyeleri destek, 9.450 ve 9.550 seviyeleri direnç konumunda.
Bugün piyasalarda izlenecek veriler:
- 11.30 – Avro Bölgesi, nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
- 12.00 – Avro Bölgesi, şubat ayı perakende satışları
- 14.30 – Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
“`
More Stories
Emtia piyasasında geçen hafta tarifelerin bilançosu ağır oldu
Gelir beyannamesi için bugün son gün
Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 7 Nisan 2025 Pazartesi döviz fiyatları