Cumhurbaşkanın burun estetiği, devlet krizi yarattı


Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Anayasayı İhlal Etme İddialarıyla Karşı Karşıya!

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, 2023 yazında burun estetiği ameliyatı geçirdiği için anayasayı ihlal ettiği iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Boluarte, ameliyatın temelde sağlık nedenlerinden dolayı yapıldığını savunsa da, Kongre’yi bilgilendirmeden yaklaşık iki hafta görevinden uzak kalması kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Estetik cerrah Mario Cabani, Boluarte’nin ameliyatında uygulanan işlemlerin çoğunlukla kozmetik olduğunu ve devlet başkanının prosedür sırasında bilinçsiz olduğunu açıkladı. Bu sözler, Boluarte’nin bu işlemi “diş çekimi kadar basit bir şey” olarak nitelemesine karşı çıktı.

ROLEXGATE Skandalı Hala Akılda!

Burun estetiği tartışmaları devam ederken, 2024 yılında başlatılan “Rolexgate” soruşturması, Boluarte’nin üzerindeki baskıyı arttırmaya devam ediyor. Polis, Boluarte’nin evine ve ardından devlet başkanlığı sarayına baskın düzenleyerek en az 14 lüks saati gizlemek ve yasadışı şekilde zenginleşmekle suçladı. Cumhurbaşkanı ise bu saati “ödünç aldıklarını” ve yanlışlıkla beyan edilmediğini savundu. El Pais’e konuşan sözcüsü, bu konunun “mahrem” olduğunu belirterek açıklamalarda bulunacağını belirtti.

Peru Başkanlarının Ortak Yazgısı: Skandallar!

Dina Boluarte’nin yaşadığı kriz, Peru’da neredeyse gelenek haline gelmiş siyasi skandallar zincirinin bir halkası. 2000 yılından beri, ülkenin sekiz başkanından yedisi yolsuzluk veya insan hakları ihlali nedeniyle yargılandı, biri ise intihar etti. Fujimori, Toledo, García, Humala, Kuczynski, Vizcarra, Castillo gibi isimlerin çoğu hapis cezasına çarptırıldı veya yargı sürecinden geçti. Boluarte, 2022’de Pedro Castillo’nun görevden alınmasının ardından seçim yapılmadan başkanlık makamına geldi.

Anayasa, Kongre ve Siyasi Dengesizlik

Peru’daki siyasi istikrarsızlığın temelleri, eski başkan Alberto Fujimori’nin 1992’deki “oto-darbe” ile atıldı. Kongre’yi feshedip anayasayı değiştiren Fujimori, başkanlık sistemini zayıflatıp Kongre’yi güçlendirerek siyasi dengesizliği tetikledi. Anayasa uzmanı Luciano López, bu dengesizliğin günümüzde hala devam ettiğini ve başkanların etkili bir şekilde yönetememesine yol açtığını belirtiyor. Siyasi partilerin zayıflığı, kişisel ve popülist adayların öne çıkmasına neden olmaktadır. 2026 başkanlık seçimleri için şimdiden 43 aday kayıt yaptırmış durumda.

Peru, siyasi sistemini sorgularken, halkın güveni de büyük bir kriz içindedir. Datum Internacional verilerine göre Boluarte’ye duyulan memnuniyetsizlik oranı %93’e ulaşmıştır. Bu oran, dünya genelindeki liderler arasında en düşük destek seviyelerinden biri olarak kaydedildi.



Related Posts

Vali Aksoy, AFAD’ın Yeni Binasını İnceledi

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, AFAD’ın yeni hizmet binasında incelemelerde bulundu.

Özgür Özel duyurdu: Nehir Zeyrek YKS’de babası Ferdi Zeyrek’in mesleğini okumak için gerekli puanı aldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hayatını kaybeden Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir’in YKS’de mimarlık bölümünü kazanacak puanı aldığını duyurdu.

Ayyıldız Adli Kontrolle Tahliye edildi

Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayyıldız, tefecilik suçlamasıyla tahliye oldu.

Katil İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda insani yardım bekleyen 38 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda 29’u insani yardım bekleyen Filistinliler olmak üzere 38 kişi hayatını kaybetti.

72 ilde uyuşturucu operasyonu: Bin 933 gözaltı

Bakanı Yerlikaya, 72 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında bin 933 kişinin yakalandığını açıkladı.

FETÖ’nün ‘HAKMAR’ üssünden enflasyon itirafı… ‘Fiyatları yükseltip…’

FETÖ’nün finans yapılanmasında yer alan HAKMAR hakkında düzenlenen MİT raporu ortaya çıktı. Raporda HAKMAR ve TATBAK Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Doruk’un “Maliyeden bir marketimin günlük geliri kadar ceza da yiyecek olsam fiyatları yükseltip ülkedeki enflasyonu artıracağım” dediği aktarıldı.