Hindistan’ın Uzay Programındaki Hedefleri Büyük
Hindistan, uzay araştırmalarındaki büyük hedeflerini duyurdu. Hindistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Jitendra Singh, ülkenin uzay programına yönelik çarpıcı planlarını açıkladı.
Hindistan, kendi uzay istasyonunu 2035 yılına kadar kurmayı ve 2040 yılına kadar bir Hintli astronotu Ay’a göndermeyi hedefliyor. Bu iddialı projeler, Hindistan’ı uzay yarışında önemli bir oyuncu haline getirecek.
AY’A İNSANLI GÖREV
Hindistan’ın Ay’a insanlı görev planı, ülkeyi Ay keşfinde bulunan az sayıda seçkin ülke arasına sokacak.
Zirvede bulunan emekli ABD’li astronot Scott Kelly, Hindistan’ın bu hedeflere ulaşma yeteneğine olan güvenini dile getirdi.
GAGANYAAN GÖREVİ
Bakan Singh, Hindistan’ın ilk insanlı uzay uçuşu programı olan Gaganyaan görevi hakkında da bilgi verdi.
İlk Hint astronotun 2025 sonu veya 2026 başında uzaya gitmesinin planlandığını açıkladı.
Bu görev, Hindistan’ın insanları uzaya gönderme ve güvenli bir şekilde geri getirme yeteneğini kanıtlayarak ülke için tarihi bir dönüm noktası olacak.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay görevlerinde kaydettiği başarılarla dikkat çekiyor. ISRO’nun geçmişi, ülkenin uzay alanındaki yeteneklerini kanıtlıyor.
2014 yılında uygun maliyetli Mangalyaan yörünge aracıyla Mars yörüngesine ulaşan ilk Asya ülkesi olan Hindistan, bu başarısıyla dünya çapında takdir kazandı.
2008’deki Chandrayaan-1 görevi Ay’da su moleküllerini keşfederken, 2019’daki Chandrayaan-2 görevi sert inişe rağmen Ay keşfinin sınırlarını zorladı.
ISRO’nun 2023’te fırlattığı Chandrayaan-3 görevi ise Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere inen ilk ülke ve yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olarak tarihe geçti.
More Stories
Windows 95’in ikonik başlatma sesi, ABD’de “müzelik” oldu
Mersin’de Feci Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı
Amiral gemisi telefonlar için MediaTek Dimensity 9400 Plus tanıtıldı