Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Kadirli Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, Karatepe Yazıtları adıyla tescillendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, OKÜ ve KÜRSAD iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’den belgesel miras olarak kaydedilen yazıtlar, 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve İl Kültür Müdürü Burhan Torun, arkeolojik alanda yapılan incelemede bulundular. Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin Anadolu’nun önemli bir parçası olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesinin önemini vurguladı.

“Adanava’nın Uç Kalesi”

Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin geç Hitit dönemine ait olduğunu ve Anadolu’nun kent devletlerinden Adanava’nın bir uç kalesi olduğunu belirtti. Mimarlık ve sanatın harika bir örneği olan müze, dönemin savunma mimarlığını yansıtıyor.

1950 yılında Korundu

Karatepe-Aslantaş’ı diğer arkeolojik alanlardan ayıran özelliklerden biri, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlardır. Yazıtların Luvi hiyeroglifi, dilbilim çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca, arkeolog Halet Çambel’in 1950’li yıllarda alanın korunmasına yönelik çalışmaları sayesinde, bölge tarihi bir milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Related Posts

Kısadan Anlat Kısa Film yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Kısadan Anlat Kısa Film yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Gadir Hum Bayramı ne zaman? Gadir-i Hum Bayramı nedir, neler yapılır? İşte 2025 Gadir Hum tarihi

Gadir Hum Bayramı tarihi yaklaşırken hazırlıklar da başladı. Hazreti Muhammed’in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde kutlanacak. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı’nda ‘Hirise’ adı verilen güne özel yemeği hazırlanacak. Gadir-i Hum Bayramı gelenekleri de bu özel günde yer alacak. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, hangi gün? İşte, Gadir-i Hum Bayramı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Ahmedabad nerede? Boeing 787 özellikleri ve çeşitleri neler? Boeing 787-8 dreamliner Air India uçak kazası ile gündemde…

Hindistan’ın batısındaki Ahmedabad kentindeki bir havalimanından kalkış yapan Air India’ya ait bir yolcu uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Olay yerinden gelen görüntülerde, gökyüzüne doğru yükselen yoğun siyah dumanlar görüldü. Hindistan uçak kazası ile Ahmedabad Havaalanı ve boeing 787-8 dreamliner yolcu uçağı merak konusu oldu. Peki, Ahmedabad nerede? Boeing 787 özellikleri ve çeşitleri neler? Boeing 787-8 dreamliner hakkında detaylar…

Pamukkale’yi bayram tatilinde 53 binden fazla turist ziyaret etti

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki ören yerine bu yıl gelen ziyaretçi sayısı 700 bini aştı

Aktivist Yasemin Acar kimdir, nereli? Madleen gemisiyle Gazze’ye giden Yasemin Acar hakkında bilgiler

Yasemin Acar, 1988 yılında Almanya’da, Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Berlin’de büyüyen Acar, henüz 15 yaşındayken aktivizmle tanıştı. Genç yaşlardan itibaren sosyal adalet, mülteci hakları ve ırkçılıkla mücadele gibi konularda aktif rol alarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştı. Bu erken dönemdeki deneyimleri, onun insan hakları savunuculuğu yolundaki kararlılığının temelini oluşturdu. İşte, Yasemin Acar’ın biyografisi ve detaylı bilgiler

Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması mülakat yerleri ne zaman açıklanacak?

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları, Mayıs ayının ilk haftası erişime açılırken adaylar ise mülakat tarihi ve yerlerini araştırıyor. Peki, Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması mülakat yerleri ne zaman açıklanacak?