Kredi çeken emekliler dikkat: Emekli maaşlarına bloke konacak

Emekli Maaşlarına Bloke Konulması Yolunda Yargıtay Kararı

Emeklilerin çektiği tüketici kredileri nedeniyle, bankalar bugüne kadar emekli maaşlarına direkt haciz uygulayamazken, yapılan itirazlar sonucu bu uygulamalar geri alınıyordu.

Ancak Yargıtay, bu farklı uygulamaları sonlandırmak için harekete geçerek içtihatları birleştirme kararı aldı.

Yeni karara göre; kredi sözleşmeleri kapsamında belirlenen hapis, takas, mahsup gibi onay ve talimatlar doğrultusunda, bankaların emekli maaşlarına bloke koyması mümkün hale geldi.

Artık, eğer emekli kredi alırken bu tür işlemlere onay verirse, banka maaşına bloke koyabilecek.

Kredi Çekerken Dikkat Edin

Emeklilerin kredi alırken imzalayacakları ya da onaylayacakları her sözleşme maddesini titizlikle incelemeleri büyük önem taşıyor. Özellikle maaşlarına bloke konulmasına izin veren maddelere onay verilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak, kredi sözleşmeleri genellikle standart ve toplu şekilde sunulduğu için, bankanın bu değişiklikleri kabul edip etmeyeceği belirsiz olabiliyor. Dahası, acil nakit ihtiyacı olan emekliler çoğu zaman sözleşmeyi olduğu gibi imzalamak zorunda kalabiliyor.

Anayasa Dayanak Gösterildi

Yargıtay, emekli maaşlarına bloke konulması kararında Anayasa’nın “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48. maddesini temel aldı. Söz konusu maddede, “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir” ifadesi yer alıyor. Bu hükme dayanarak Yargıtay, kredi sözleşmeleri kapsamında emeklinin açık rızası ve onayı bulunması halinde maaşlarına bloke uygulanabileceğine karar verdi.

5510 Sayılı Kanunda Farklılık

5510 sayılı kanunun 93. maddesi doğrultusunda, gelir, aylık ve ödeneklerin haczi yasaklanırken, emekli maaşlarına bloke konulmasına ilişkin kararlarda belirsizlik devam ediyor. Emeklilerin kredi sözleşmeleri gereği rıza ve onayının bulunması halinde maaşına el konulacağı miktar henüz netleşmediği için, bankalar ve emekliler arasında anlaşmazlıklar yaşanabilir.

İtirazlara Rağmen Yayımlandı

Bazı Yargıtay üyelerinin itirazlarına rağmen içtihat birleştirme kararı kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe konuldu.

Related Posts

Bakan Kacır duyuru yaptı: 62 projeye 444 milyon lira destek!

Bakan Kacır, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, sanayide yeşil dönüşümü yerli teknolojilerle gerçekleştirme hedefiyle 62 projeye 444 milyon TL destek verildiğini kaydederek, “Dünya Bankası iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Yeşil …

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Satılık sudan ucuz otomobiller: Yedieminden çıkarılacak

Yediemin otoparklarını yıllardır işgal eden binlerce araç uzunca süre sorun yaratmıştı. Bu otoparkları işgal eden ve çürüyerek ekonomik zarara neden olan bu araçlarla ilgili geçtiğimiz sene 9. Yargı Paketi kapsamında önemli bir düzenlemeyle …

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.

Tez-Koop-İş’ten AVM önünde eylem: ‘Işıltılı vitrinlerin ardında sömürü var’

Tez-Koop-İş, Viaport Asya AVM önünde yaptığı eylemle genç mağaza çalışanlarının düşük ücret, mobbing ve sendikasızlaştırmaya karşı ses yükseltti.

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı