Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Sağlıklı Uyku ve Yaşam Kalitesi

Beyin ve Uyku Uzmanı Ahmet Mecit, yaptığı açıklamada uyku döngülerini ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Adenozin birikimi ve melatonin hormonunun uykuya geçişte kritik bir rol oynadığını belirten Mecit, modern yaşamın stresi, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Kaliteli uykunun sadece yorgunluğu gidermekle kalmayıp uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Mecit, uyku sürecinde hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemlerinin düzenleyici etkilerini bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Her 90 dakikada bir döngü halinde ilerleyen sağlıklı uyku evrelerinin derin uyku ve REM uykusu şeklinde ilerlediğini açıklayan Mecit, bu evrelerin önemine değindi. Yetersiz uyku veya uyku bozukluklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kaliteli Uyku için Doğru Yaşam Alışkanlıkları

Mecit, sağlıklı uyku için hastalıkların tedavisinin yanı sıra doğru yaşam alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurguladı. Uyku hijyeni olarak adlandırılan yaklaşımların yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu belirten Mecit, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ekran kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapmanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini söyledi.

İnsomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozuklukları gibi yaygın uyku sorunlarına da değinen Mecit, iyi bir uyku düzeninin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve zihinsel güç üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Uyku kalitesinin sağlığın en etkili reçetesi olduğunu vurguladı.

Related Posts

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Amatör Balıkçı Olta İğnesiyle Hastanelik Oldu

MERSİN’in Silifke ilçesinde eline olta iğnesi batan amatör balıkçı hastanelik oldu. Silifke ilçesinde amatör balıkçılık yapan Hüseyin Yılmaz, avı sırasında eline olta iğnesi battı. Yılmaz, kendi çabalarıyla iğneyi çıkarmaya çalıştı ancak başarılı …

7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Diş fırçalama sadece bir temizlik alışkanlığı değil, bir gelişim sürecidir. Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 7 yaşına kadar çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalaması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir